Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Els farmacèutics destaquen en el seu Dia Mundial el compromís amb la salut dels pacients

Els farmacèutics destaquen en el seu Dia Mundial el compromís amb la salut dels pacients

23 setembre 2016
cartellDMfarmaceutic2016

Pòster commemoratiu per al Dia Mundial del Farmacèutic, elaborat pel Consejo General de Colegios Farmacéuticos

Aquest diumenge, 25 de setembre, celebrem el Dia Mundial del Farmacèutic, organitzat per la Federació Farmacèutica Internacional (FIP), que aquest any amb el lema “Farmacèutics, cuidant de tu” vol destacar el concepte global de la cura de la salut que els farmacèutics realitzen mitjançant la promoció de la salut i la prevenció de malalties. A més, en aquesta edició, la FIP vol aprofitar aquesta commemoració per posar en valor a tot el món l’estreta relació que uneix a farmacèutics i pacients, que neix de la proximitat i confiança mútua. La col·laboració activa dels farmacèutics és una realitat tant en la farmàcia comunitària com en la resta d’àmbits en els quals desenvolupa la seva labor assistencial, hospitals i centres d’atenció primària, docència i recerca, distribució i indústria farmacèutica o salut pública, entre d’altres.

Amb motiu d’aquesta efemèride, el Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos ha elaborat un cartell per a tots els farmacèutics, així com un vídeo commemoratiu, que podeu veure a continuació. Tots les iniciatives relaciones amb aquest Dia Mundial es poden seguir i compartir a les xarxes socials amb el hashtag #dmf2016 a nivell nacional i #WorldPharmacistsDay o #WPD2016 a l’internacional.

Professió farmacèutica. El nombre de farmacèutics a Catalunya s’ha anat estabilitzant en els darrers tres anys, així per a l’any 2015 el nombre total de farmacèutics col·legiats és de 10.772, un 1,13% més que l’any anterior: 8.553 a la província de Barcelona, 868 a Girona, 822 a Tarragona i 529 a Lleida.

farmacia6.957 (el 64,6%) desenvolupen la seva labor professional en alguna de les 3.165 farmàcies del territori. Això suposa una mitjana de més de 2 farmacèutics per oficina de farmàcia. A banda, però, hi ha farmacèutics que es dediquen a la farmàcia hospitalària, a la salut pública, a sere especialistes en anàlisis clíniques, la indústria o la distribució farmacèutica, entre d’altres. Val la pena destacar que l’adscripció dels farmacèutics a les diferents vocalies dels col·legis professionals, remarca l’interès professional específic en algunes àrees com són la dermofarmàcia, l’alimentació i nutrició, la fitoteràpia i homeopatia, l’ortopèdia i la investigació i docència que es poden desenvolupar des de diferents formes d’exercici de la professió.

A Espanya, hi ha 69.774 col·legiats, 48.424 treballant a alguna de les 21.937 farmàcies. La farmàcia comunitària continua sent la sortida professional que aglutina més farmacèutics: concretament el 69,4% del total de col·legiats. Aquest percentatge s’eleva fins al 86,7% si tenim en compte tan sols als col·legiats en actiu. Alimentació, Dermofarmàcia i Ortopèdia són, després de farmàcia comunitària, les activitats amb major nombre de col·legiats en exercici, amb el 15,1%, 13,8% i 12,1% respectivament.

farmaceuticaEl perfil del llicenciat en farmàcia és femení – ja que representen el 74% de col·legiats – i, pel que fa a les edats, la franja d’edat on es concentra un major nombre de col·legiats a Catalunya és la que va dels 35 a menys de 45 anys, seguida de la de 45 a menys de 55 anys i la de menys de 35 anys. També s’observa una feminització progressiva de la professió, ja que el nombre de dones augmenta fins a un 78,62% sobre el total de farmacèutics col·legiats en la franja d’edat de menys de 35 anys, mentre que en la de partir de 65 anys, hi ha un 59,39% de dones i un 40,61% d’homes. A Espanya, el 71,5% dels col·legiats són dones, 49.909 en total. El 70,6% té menys de 55 anys i un 8,9% més de 70 anys. La franja d’edat que presenta una major proporció de col·legiats és el tram de 35-44 anys, amb un 27%. El 52,6% del total de col·legiats són dones de menys de 55 anys.

infografiaDMfarma2016

Infografia de la farmàcia a Catalunya (clica a la imatge per veure-la més gran)

La farmàcia. Una de les característiques distintives de la farmàcia espanyola és la seva distribució, ja que gràcies a criteris geogràfics i demogràfics recollits en la legislació, es garanteix que el 99% de la població disposi d’una farmàcia on viu. Espanya és un dels països europeus que menys habitants per farmàcia, uns 2.200 l’any 2010, lluny de països com Suècia amb més de 10.000 habitants per farmàcia o Dinamarca amb 17.000 o Regne Unit amb 5.000 habitants de mitjana.

La distribució de les farmàcies a Catalunya respon a la necessitat d’assegurar un servei farmacèutic proper al ciutadà de forma equitativa i de fàcil accés per a tothom evitant, d’aquesta manera, la concentració en llocs més poblats o urbans en detriment de la població que viu en llocs més rurals o de poca concentració. La seva ubicació depèn del nombre d’habitants per àrea bàsica i contempla la distància mínima entre aquestes per tal d’arribar a tots els nuclis poblacionals.

Catalunya va ser la primera Comunitat de l’Estat que va tenir una Llei d’Ordenació Farmacèutica pròpia (Llei 31/1991), aprovada per unanimitat de tot el Parlament de Catalunya. L’extensa xarxa farmacèutica de Catalunya -3.165 oficines de farmàcia i 113 farmacioles-, fa que el rati de farmàcies per a la població catalana sigui dels més alts d’Europa. Concretament a Catalunya, hi ha una oficina de farmàcia per cada 2.372 habitants i 1 farmacèutic comunitari per cada 1.079 habitants, aproximadament, a l’any 2015.

Més informació:

Altres edicions, recollides al Blog:

2015

2014

Potser també t’interessa:

Radiografia de la farmàcia a Espanya (Blog)

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal